25 de setembre 2013

LA XOCOLATA MEXICANA


Desde que em vaig especialitzar en el merabellós món de la xocolata, sempre he tingut unes ganes tremendes de viatjar a Mèxic, concretament a OAXACA. De provar l’autèntic o casi autèntic OR LÍQUID (la beguda que bevien els azteques) ummmmh!!!! i per això en aquest article parlo d’una beguda semblant a la xocolata que fan a Mèxic. 

Què és el TEJATE??

És una beguda gelada del estat Mexicà d’Oaxaca, és un refresc molt solicitat en els mercats i en les festes populars i es prepara en grans quantitats en cassoles de fang. Cada cuinera segueix la recepta de la seva pròpia família. 

Els seus ingredients són; el blat de moro, la cendra, grans de cacau, llavors de “mamey (Pouteria Sapota), flor del arbre del cacau, sucre i llavors grasses d’una palma oleoífera anomenada “corosol”(el fruit té una assemblança amb la xirimoia).
El blat i la cendra es remullen amb aigua perquè el blat de moro s’infli. Una vegada sec s’aixefa i es forma una pasta que s’anomena “nicuanextle”. 
Els grans de cacau es torren en una placa sobre un foc a l’aire lliure fins que les pellofes sortin, també es torren les flors de cacau, les llavors grasses i les mamey. Quan està fred es pica i s’incorporen a la pasta (de la cendra i el blat de moro).

Acontinuació ve un procés durissim manual: la mescla es remou en un gran recipient y s’afegeix aigua freda i es va batent  fins que formi a la superfície escuma. Quan hi ha suficient escuma s’afegeix el sucre en el líquid.
Perquè la cendra no es quedi a baix s’ha de remoure constanment.

       nicuanextle                     xocolata mexicà

Com que els ingredients són dificils de trobar, he pensat de crear la meva pròpia XOCOLATA MEXICANA! i així també participo en el Concurs de begudes de la pàgina web: 
LA CUINERA.

LA XOCOLATA   MEXICANA

~Ingredients per 6 copes~

DSCF1099

- 750cl  llet fresca                                                   
- 250cl aigua mineral                                  
- 1 baina de vainilla
- 2 cayenes petites (picant)
- 1 pessic de sal
- 2 pessics de canyella en pols
- 30g cacau en pols
- 200g cobertura negra 64% (Callebaut)
- per decorar: branques de canyella, polssim de cacau en pols, cayenes i mel.

~Elaboració~

LLet + aigua + cayenes + sal + canyella, tot a dins la cassola. Amb un ganibet obrim la baina de vainilla per la meitat i amb el mateix ganivet però pel cantó que no talla raspem la baina i així obtindrem la pulpa. Afegim la pulpa dins la cassola amb els altres ingredients i remenem amb un batidor. 
A l’arrencar el bull parem i afegim el cacau en pols passat pel sedàs, remenem i deixem reposar uns minuts tapat.

Mentrestant fonem la xocolata en un bol gran de vidre al microones a baixa potència (vigilant que no es cremi).
La mescla ja reposada, la colem i li afegim a la xocolata desfeta, mesclem bé amb el batidor.
                                             xocolata mexicana
Omplim la copa i li afegim per decorar una branca de canyella, un polssim de cacau en pols i una cayena i si es vol podeu posar una cullerada de mel!!

Les primeres xocolates a la tassa es fèien amb picant i espècies! i jo he seguit la tradició.  

Aquesta xocolata es pot servir en calent o en fred, com es vulgui. 

Espero que us agradi i fins un altre!!!

*Alba Colominas Barberà 2013*

6 comentaris:

  1. Ostres que original!!
    A mi m'encanta la xocolata, i aquesta beguda no la coneixia, i mira que tinc amics mexicans!!
    Gracies per participar bonica!!
    Un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. merci ester!! a veure si hi ha sort!! una mica justa he anat.... petons!

      Elimina
  2. Alba, tiene una pinta muy rica...
    Yo soy una enamorada del chocolate me gusta de todas las formas.
    Mucha suerte en el concurso.
    Besos

    ResponElimina
    Respostes
    1. gracias Olga!! me alegro que te guste!! un día lo pruebas!

      Elimina
  3. Desconeixia aquesta beguda, molt bona i original m'ha encantant :)

    ResponElimina