29 de desembre 2010

LA HISTÒRIA DE LA XOCOLATA

1. L'Orígen de la Xocolata:

A principis del s. XVI en un continent encara per descobrir pels europeus existia una civil·lització, era una petita tribu guerrera anomenada “Los Mexica o Azteca de Atzlàn” que més endavant sería la capital “Mexico- Tenochtitlán” (en l'actualitat és Méxic) la seva tradició els feia hereus de les civilitzacions anteriors i dels habitants de Tula (els tolteques) els que assimilaven com a Déus.
La llegenda explica que el Déu Quetzalcoatl (representat pels mortals com la serp emplomada) era el jardiner del paradís en el que hi vivien els primers homes. Els va ensenyar a cultivar el cacahuaquathil, el CACAU,


L'Arbre del cacau (theobroma cacau) amb les seves baines

les arts, l’agronomia i la medicina.
Era el Déu de la felicitat i mai acceptava sacrificis humans.
Un dia va aparèixer Tezcatlipoca, el mag negra i el va treure del paradís. El Déu s’allunyà de la costa amb una estranya balsa de serps entrellaçades cap el país Vermell i va promètre que tornaria des d’on neix al sol.


baina partida amb la seves faves de cacau

En un dels seus viatges de Cristòfol Colom cap a les indies se li acostà una embarcació indígena, on un home ricament vestit li donà la benvinguda oferint-li presents i uns estranys grans marrons. També li va donar a provar una beguda anomenada xocoatl amb un gust amarg i picant.
Colom va ser el primer europeu en tenir contacte amb el cacau però ell no li va donar molta importància perquè per a ell només li servia com a moneda.

En el 1507 Moctezuma II, l’emperador dels Asteques celebrava la festa del foc nou (el 1r dia del nou segle) i en aquests moments Europa entrava en Renaixement. Moctezuma inconscientment del que l’esperava a ell i el seu poble prossegueix l’expansió del seu imperi i el seu control s’estén sobre totes les regions productores de cacau.
12 anys més tard desembarca Hernán Cortés i es queda meravellat per la civilització que es troba. El poble asteca es va creure que Cortés era l’encarnació del Déu Quetzalcoatl perquè va arribar per on neix al sol i el van rebre amb tots els honors i li van oferir a beure Xocoatl;
Els asteques torraven i molien les llavors de cacau, el mesclaven amb aigua i li afegien espècies com guindilla, canyella i pebre (de vegades li posaven farina de blat per espasar-lo).
Aquesta beguda era utilitzada per celebrar alguns rituals i estava reservada a governadors i soldats perquè els hi donava força.

2 anys més tard...
Exactament El 1521 Hernán Cortés amb 600 homes conquereix Tenochtiltlán i la població s’arruïna i acaba desapareixent, amb ell s’emporta el XOCOATL.

Passen els anys i aquesta beguda no acaba d’agradar els nobles fins que 20 anys més tard es troba la solució afegint-li a l’aigua amarga, SUCRE i VAINILLA i per fi s’introdueix el consum de la xocolata líquida a Europa que va ser el començament de la història de la xocolata.  

 Bibliografia:
  • CHOCOLATE. Manual para sibaritas. (Chantal Coady) Editorial: Evergreen.
  • EL GRAN LIBRO DEL CHOCOLATE. Editorial: Círculo de lectores.

3 comentaris:

  1. Molt xulo l'article!! La veritat és que em perdo una mica amb els blogs en general... però t'ho has currat molt!!!!!!

    ResponElimina